Het bestuur van Vereniging Dorpsbelangen Varsselder - Veldhunten nodigt u uit voor de jaarlijkse dorpsbijeenkomst. De Stichting Gemeenschapshuis Varsselder – Veldhunten zal ook van deze gelegenheid gebruik maken om de stand van zaken te bespreken.

Deze vergadering wordt gehouden op 16 september 2019

Aanvang is 19:30 uur.

Locatie: ’t Dorpshuus, multifunctionele ruimte

Agenda:

1. Opening door voorzitter

2. Huishoudelijke mededelingen

3. Vaststellen definitieve agenda

4. Bestuursverkiezing: Wim Klompenhouwer, Sandra ten Have en Joris ten Have treden af als bestuursleden en zijn niet verkiesbaar. Er zijn geïnteresseerden om aan te treden als bestuursleden. De komende tijd zullen de resterende bestuursleden besluiten wie de rol als van voorzitter en secretaris op zich zullen nemen.

             

5. Jaarverslagen

  • Het jaarverslag VDVV over 2019 (op de website gepubliceerd en via de mail)
  • Financieel verslag/kascommissie
  • Vaststelling contributie
  • Stand van zaken Dorpshuus over 2019

6.  Aandachtsgebieden 2020/ 2021

7.  Wat verder ter tafel komt

8. Rondvraag / wv.t.k.k

9.  Sluiting

Wij zien u allen graag op woensdag 16  september. Wij zijn immers samen verantwoordelijk voor een vitale dorpsgemeenschap. Een dorp waar het goed wonen en leven is. 

 

Jaarverslag VDVV 2019                                                                                                               

Hoofdstraat

In 2019 is het werk aan de Hoofdstraat afgerond. We mogen trots zijn op het resultaat dat door burgerinitiatief tot stand is gekomen, met dank aan de projectgroep. De perken worden een aantal keer per jaar onderhouden door een hoveniersbedrijf. Daarnaast is het ons aller verantwoordelijkheid om deze netjes te houden door niet in de perken te parkeren of er doorheen te rijden. Ook een hierbij een dringend verzoek op in de parkeervakken te parkeren en niet op de stoep/voor de kerk, waardoor voetgangers, met name hen in een rolstoel, met rollator of in een kinderwagen niet gedwongen worden om via de straat te lopen.

Glasvezel

In 2019 zijn via Glasvezel Buitenaf de benodigde aansluitingen bijeengebracht en zijn de eerste werkzaamheden begonnen.

N817 rotonde Luemes / afsluiting Hoofdstraat

Een van de tijdrovende en frusterende projecten is de ‘N817’. Zoals u heeft kunnen lezen, zijn de gemeente en provincie van plan om het oorspronkelijke plan door te zetten. Dit betekent afsluiting van de Hoofdstraat voor auto’s, met o.a. als gevolg een drukkere Varsselderseweg maar ook in het dorp een toename van verkeer en een wijziging aan verkeersstromen. Als VDVV maken we ons hierover sinds 2017 al grote zorgen. In 2018 is hierover regelmatig contact geweest met de gemeente, en politieke partijen. In 2019 hebben we als VDVV ingesproken tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Dit mocht allemaal niet baten. Uiteindelijk is in oktober 2019 het definitieve verkeersbesluit genomen door gemeente en provincie. We legden ons niet neer bij dit verkeersbesluit zoals het er definitief lag. We hebben beroep aangetekend bij de Rechtbank Gelderland. Daarnaast hebben we toen een verzoek ingediend tot een verlopige voorziening. Dit is een vraag om de (voorbereidende) werkzaamheden op korte termijn te stoppen. Helaas werden de gemeente en de provincie in het gelijk gesteld en trokken we als dorp aan het  kortste eind. Met de gemeente spraken we af dat ze ons in ieder geval op de hooge zouden houden van het proces.

Samenwerking verenigingen

Binnen het dorp constateren we als VDVV dat de samenwerking de komende jaren verder zal moeten worden ontwikkeld tot een nog innigere vorm. Hiermee worden de meeste win/win situaties gecreëerd. We zien bijvoorbeeld dat bestuursfuncties moeilijker in te vullen zijn en vrijwilligers moeilijker te vinden zijn. Hoewel op veel plekken in ons dorp toenadering tot elkaar wordt gezocht, blijft samenwerken een werkvorm die een actieve houding vraagt. Natuurlijk met het oog op en respect voor ieders identiteit, maar wel met een gedeelde blik op de toekomst! In 2019 hebben we dit idee verder besproken wat heeft geresulteerd in een rondetafel gesprek met een aantal verenigingen in 2020. De komende jaren zal dit zeker op de agenda blijven staan.

Samenwerking gebouwen

Door ’t Dorpshuus en het kerkgebouw met elkaar te verbinden, willen we de toekomstbestendigheid borgen van beide gebouwen. Door in overleg met elkaar te gaan, ideen te delen en van elkaars kennis gebruik te maken,  is in eerste instantie de samenwerking met elkaar aan gegaan. In 2019 zijn vervolgens de eerste plannen bekend gemaakt waarbij beide gebouwen letterlijk verbonden zullen worden.

Woonwensen.

In 2019 is een voorzichtige start gemaakt met het inventariseren van de woonwensen in het dorp. Hierbij werd duidelijk dat er behoefte was aan koop/huur woningen voor starters en senioren.

Levend landschap

Ook is in 2019 gestart met de deelname aan het project “Levend Landschap” Een initiatief van de partijen Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Oude -Ijsselstreek.

Activiteiten en voorzieningen

In 2015 is “Anschoev’n” gestart. Dit is een activiteit waarbij oudere dorpsbewoners 1x per maand mogen aanschuiven om gezamenlijk te eten in ’t Dorpshuus. “Anschoev’n” is een laagdrempelige activiteit waarbij het eten een hulpmiddel is en het maken van contacten het doel.  Dit initiatief loopt prima, elke maand weten zo’n 30 dorpsbewoners de weg te vinden naar ’t Dorpshuus. Wilt u ook een keer “Anschoev’n” meldt u gewoon keer aan. U bent van harte welkom! Aanmelden kan bij Els Versleijen. Haar mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pius X

De afgelopen jaren hebben we veel nieuwe (piep)(jonge)  inwoners mogen begroeten. Een mooie ontwikkeling, die bijdraagt aan de vitaliteit van ons dorp. We zijn een dorpsgemeenschap die openstaat voor iedereen. We zijn trots op onze basisschool die springlevend is en weer groeit aan de onderzijde. Een basisschool met de geborgenheid van een kleine school, maar met de faciliteiten van een grote brede school zoals een eigen bibliotheek, een compleet kunstgrasveld, sportzaal, yogalessen en wekelijks (praktijk)les in schaken bij de ouderensoos of de “Groene Belevingsruimte”.

Oosterlicht

In 2018 is het Oosterlicht ook naar Varsselder-Veldhunten gekomen. Het licht staat symbool voor verbinding, juist tijdens donkere dagen. Verbinding binnen ons dorp, maar ook over de grenzen van ons dorp. Ook in 2019 heeft het Oosterlicht weer geschenen, met als gezamenlijk punt de DRU waarna alle bundels schenen. We hopen deze traditie de komende jaren te kunnen blijven voortzetten samen met de andere kernen.

Website

Ook de website van Varsselder-Veldhunten verbindt. Iedere vereniging of comité heeft zijn eigen gedeelte, maar komt samen op de voorpagina. Wij noemen het daarom ook wel ons digitale ‘Dorpshuus’. In 2019 werd onze website 48.000x bezocht, door 17.000 unieke bezoekers.

Ook andere dorpen zijn hierover enthousiast geraakt. In 2019 is die van Megchelen in de lucht gegaan in samenwerking met de VDVV, nadat het jaar daarvoor Gaanderen al een samenwerking was gestart.

Draagvlak

Het aantal leden van de VDVV is in 2019 nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2018.   

Draagvlak is voor ons als belangenvereniging essentieel. Intern voor realisatie van initiatieven binnen het dorp, maar ook richting de gemeentelijke en provinciale politiek. Wij als bestuur van VDVV willen er ons hard voor maken om de belangen van ons dorp te vertegenwoordigen en de leefbaarheid in ons dorp te behouden. U kunt ons helpen door lid te worden van VDVV (als u dat nog niet bent) en ons noodzakelijke input te geven.

 Mocht u nog geen lid zijn, dan kunt u zich via de website aanmelden of via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Voor slechts  €4,- per jaar. Hoe meer dorpsbewoners lid zijn,des te groter ons draagvlak. Dit is essentieel om zaken te kunnen bewerkstelligen.

Tijdens de jaarvergadering /dorpsinformatie avond op 16 september 2020 zullen Wim Klompenhouwer, Sandra ten Have en Joris ten Have terugtreden als bestuursleden. Er blijven drie enthousiaste bestuursleden over, maar zij blijven dringend op zoek naar versterking. Meld je aan via de mail of direct bij de bestuursleden als je de leefbaarheid van Varsselder-Veldhunten belangrijk vindt!